Συνολικές προβολές σελίδας

29.4.14

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ

«Δίνε δωρεάν το χρόνο αν θες να σου μείνει λίγη αξιοπρέπεια.» «Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω απ’ τη Γη πότε σου δε θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της» Οδυσσέας Ελύτης, «Μαρία ΝεφέληΟ Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Πυθαγορείου είναι μία από τις παλαιότερες εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα κι αποτελεί μία από τις πολλές εθελοντικές ομάδες που δρουν στη Σάμο.


Η προσφορά βοήθειας, στη βάση του τύπου της "φιλανθρωπίας" ή της κοινωνικής προβολής, βρίσκει τους εθελοντές, που σέβονται τον συνάνθρωπο και τους εαυτούς τους ριζικά αντίθετους. H εθελοντική δράση αποτελεί μαθησιακή-μορφωτική λειτουργία.  «Ο επίσημος εθελοντισμός  είναι μια δραστηριότητα που πραγματοποιείται μέσω μη κερδοσκοπικών οργανώσεων ή προγραμμάτων και αναλαμβάνεται: προς όφελος της κοινότητας και του εθελοντή, με την ελεύθερη βούληση του ίδιου του εθελοντή και χωρίς καταναγκασμό, χωρίς οικονομική αμοιβή, σε θέσεις που προορίζονται μόνο για εθελοντές. (www.volunteeringaustralia.org, ανακτήθηκε στις 9-3-2010).


Καμία εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας/ δασοπυρόσβεσης δεν διαθέτει κάποιας μορφής ασφαλιστική κάλυψη από το κράτος σε περίπτωση τραυματισμού, πλην των εθελοντών που δραστηριοποιούνται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου. Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα του προβλήματος, έχει ασφαλίσει, μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού, σε ιδιωτική εταιρεία περίπου 1.000 εθελοντές. Το πακέτο ασφάλισης περιλαμβάνει καλύψεις μερικής ή ολικής ανικανότητας και θανάτου. (Παντελίδης, Τζηρίτης, 2009:15)


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ (Σ.Ε.Π.Π.)


Το 1992 μέσα από την ομάδα των πολιτών που λάμβαναν μέρος σε κατασβέσεις πυρκαγιών με πενιχρά μέσα (τσάπες , φτυάρια , κλάρες) ξεπετάχτηκε ο πυρήνας του σημερινού εθελοντικού κλιμακίου-συλλόγου Πυθαγορείου .


Εκείνη την χρονιά υλοποιώντας τις εμπειρίες από τις επαφές τους με εθελοντικές πυροσβεστικές υπηρεσίες του εξωτερικού (Γερμανία, Ολλανδία), προέβησαν στην αγορά του πρώτου πυροσβεστικού οχήματος, με χρήματα που μαζεύτηκαν από έρανο που έγινε στο Πυθαγόρειο.Το 1998 ιδρύεται σύμφωνα με τον νόμο 1951/92 το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πυθαγορείου , το οποίο δραστηριοποιείται στους τομείς της πρόληψης, δασοπροστασίας, δασοπυρόσβεσης, κατάσβεσης αστικών πυρκαγιών, αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένους χώρους, διασώσεις και παροχή Πρώτων Βοηθειών .Το έτος 2000, οι περαιτέρω ανησυχίες τους όσον αφορά την κοινωνία και το περιβάλλον, τους ώθησαν στην ίδρυση του Σ.Ε.Π.Π (Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Πυθαγορείου) ο οποίος σήμερα αριθμεί 50 ενεργά μέλη .Στον Σ.Ε.Π.Π μετέχουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες σε γενικότερα θέματα περιβάλλοντος. Έτσι τους δόθηκε η δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν και σε θέματα αναδάσωσης/σποράς, ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών σε οικιακούς και εργασιακούς χώρους , εκπαίδευσης νέων εθελοντών, συγκέντρωσης και αποστολής βοήθειας προς ευπαθείς ομάδες πολιτών σε όλο τον κόσμο, διάδοση της ιδέας του εθελοντισμού .
Το 2002 έγιναν μέλη της Γ.Γ.Π.Π (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) και παρέχουν βοήθεια σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών .Από το 2002 συνεργάζονται σε ετήσια βάση με το Νηπιαγωγείο Πυθαγορείου ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας τα παιδιά προσχολικής ηλικίας  σε θέματα δασοπροστασίας και πυρασφάλειας.(Αναλυτικά σε επόμενη ανάρτηση).
Από το 2005 συνεργάζονται και με το Νηπιαγωγείο Χώρας Σάμου, το Νηπιαγωγείο Μυτιληνιών και με το Δημοτικό σχολείο Πυθαγορείου ενίοτε.
Από τον πυρήνα του Νηπιαγωγείου προέκυψε η παιδική ομάδα του Σ.Ε.Π.Π., η οποία συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που εκπονούν κάθε χρόνο οι εθελοντές με τη στήριξη της υπεύθυνης νηπιαγωγού. (http://www.sep-pythagorion.com/gr/index.htm).Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου