Συνολικές προβολές σελίδας

29.5.14

ΛΑΔΙ ARGAN ΚΑΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

Η argan (Argania spinosa) είναι ένα είδος δέντρου ενδημικό στο ασβεστολιθικό ημι-έρημο Sous κοιλάδα της νοτιοδυτικής το Μαρόκο και της αλγερινής περιοχής του Tindouf στη δυτική περιοχή της Μεσογείου . Είναι το μοναδικό είδος του γένουςArgania. Έλαιο argan είναι ένα φυτικό έλαιο που παράγεται από τους πυρήνες του argan δέντρου (Argania spinosa L.), που είναι ενδημική στο Μαρόκο . Χρησιμοποιείται για θρεπτικές και καλλυντικές ιδιότητες.

                       

Το δέντρο είναι εξαιρετικά καλά προσαρμοσμένα στην ξηρασία και άλλα περιβαλλοντικά σκληρές συνθήκες της νοτιοδυτικής το Μαρόκο . Το γένος Argania κάλυπτε κάποτε Βόρεια Αφρική και τώρα απειλούνται με εξαφάνιση και υπό την προστασία της UNESCO . Το δέντρο argan φύεται σε ημι-άνυδρες έδαφος, βαθιά ριζικό σύστημα που προστατεύει από το έδαφος της διάβρωσης και το βόρειο πριν από τη Σαχάρα. Το λάδι αργκάν παραμένει ένα από τα πιο σπάνια έλαια στον κόσμο, λόγω των μικρών και πολύ συγκεκριμένες περιοχές καλλιέργειας.
Η Εξόρυξη των πυρήνων είναι το κλειδί για τη διαδικασία παραγωγής λαδιού argan. Για να εξαγάγει τους πυρήνες, οι καρποί argan πρώτα στεγνώνουν στον αέρα και στη συνέχεια το σαρκώδες  του καρπού αφαιρείται. Μερικές φορές η σάρκα αφαιρείται μηχανικά χωρίς την ανάγκη να στεγνώσουν τα φρούτα. Η σάρκα συνήθως χρησιμοποιείται ως τροφή για τα ζώα.


Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την πυρόλυση.Οι προσπάθειες για την εκμηχάνιση της διαδικασίας αυτής ήταν ανεπιτυχής και κατά συνέπεια εξακολουθεί να πραγματοποιείται με το χέρι, καθιστώντας το μια διαδικασία χρονοβόρα και έντονης εργασίας. Οι Berber γυναίκες, των οποίων η δεξιότητα είναι απαράμιλλη, συχνά εμπλέκονται σε αυτήν την επίπονη διαδικασία στην ανάκτηση των πυρήνων και  υποβάλλονται σε μια επίπονη χειρωνακτική εργασία.
Πυρήνες που χρησιμοποιούνται για να κάνουν το πετρέλαιο argan για χρήση σε τρόφιμα, μαγειρική λάδι argan. Αφού οι πυρήνες argan έχουν κρυώσει, είναι  στο έδαφος και πιέζονται.  Μετά από αυτό, αφιλτράριστο λάδι argan μεταγγίζεται σε δοχεία. Αυτό που απομένει μετά το έλαιο argan  είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και συχνά χρησιμοποιείται ως τροφή για τα βοοειδή. 


Μετά τη συμπίεση, το έλαιο argan μεταγγίζεται και αφήνεται να ξεκουραστεί για περίπου δύο εβδομάδες. Αυτό επιτρέπει τα στερεά που αιωρούνται στο αργανέλαιο να εγκατασταθούν προς τα κάτω, δημιουργώντας ένα φυσικό ίζημα. Το έλαιο argan μπορεί στη συνέχεια να φιλτράρεται περαιτέρω ανάλογα με τη σαφήνεια και το βαθμό καθαρότητας που απαιτείται. Αγνό έλαιο argan μπορεί να περιέχει κάποιο ίζημα. Αυτό είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας παραγωγής και δεν επηρεάζει την ποιότητα του λαδιού argan. (πηγή)

To Argan Oil, η σύνθεση του και οι ιδιότητες του
Το Argan Oil είναι ένα έλαιο που παράγεται από τους πυρήνες του δέντρου Argan, που ευδοκιμεί στο Μαρόκο και είναι γνωστό για τις θρεπτικές, καλλυντικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.
Πρόκειται για ένα φυτικό προϊόν-βιολογικής καλλιέργειας, 100% φυσικό που δεν περιέχει parabens. Καλείται το υγρό χρυσάφι της ερήμου, χάρη στην ευεργετική του επίδραση στην επιδερμίδα και την τρίχα, που οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του σε απαραίτητα λιπαρά οξέα (80%) τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονών, αντιοξειδωτικά και τοκοφερόλη (Βιταμίνη Ε) που αποτελεί ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό, προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία  UV, καταπολεμά τη δράση των ελεύθερων ριζών και προλαμβάνει την ανάπτυξη ρυτίδων.
Για εκατοντάδες χρόνια, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν το μαροκινό Argan oil για την καθημερινή φροντίδα του προσώπου και του σώματος, για την πρόληψη και τη θεραπεία του σκασμένου δέρματος αλλά και την καταπολέμηση των ρυτίδων. Όμως το πιο σπουδαίο είναι η αντιγηραντική του δύναμη, αφού βοηθά την επιδερμίδα να διατηρεί την ελαστικότητα, τη σφριγηλότητα και τη νεανική της όψη. Περιέχει 70,2 mg βιταμίνης Ε, πολύ σημαντική για το δέρμα) σε αντίθεση με το ελαιόλαδο που περιέχει μόλις 7,1 mg  ή το φοινικέλαιο με 25,6 mg.
Στην σύνθεση του ακόμη περιέχονται: Βιταμίνη F-ωμέγα 6 (που ενυδατώνει το τριχωτό, σφραγίζει την υγρασία και αναδομεί το στέλεχος της τρίχας, προσδίδοντας ελαστικότητα και ενδυνάμωση στα μαλλιά), Βιταμίνη Α (αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος, διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου, εμποδίζει τις ρυτίδες που οφείλονται στην υπεριώδη ακτινοβολία), φαινόλες (αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις, ισχυρές κατά των μυκήτων και των βακτηρίων), squalane (με μαλακτικές ιδιότητες), φυτοστερόλες (συμβάλλουν στην προστασία του κολλαγόνου) και triterpens (βοηθά στην αναδιάρθρωση των κυττάρων και επιβραδύνει τη γήρανση τους).
Πρόκειται για ένα έλαιο με απαλή υφή, μη λιπαρή, με ελαφρύ άρωμα που θυμίζει το άρωμα του καρυδιού. Μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας καλύτερα από τα άλλα λάδια ή τους ορούς και απορροφάται εύκολα από την επιδερμίδα.

Οι σημαντικότερες ιδιότητες του Argan Oil είναι:
  • Έχει αντιρυτιδικές και αντιγηραντικές ιδιότητες
  • Βοηθά στην αναγέννηση και την οξυγόνωση του δέρματος
  •  Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και ανανεώνει τα κύτταρα
  • Μειώνει τις ρυτίδες και προλαμβάνει τη δημιουργία νέων
  • Συμβάλλει στη μείωση των ουλών
  • Προλαμβάνει τη δημιουργία ερεθισμών και εκζεμάτων αφού είναι μια από τις πιο πλούσιες φυσικές πηγές της βιταμίνης Ε
  • Αποτελεί σύμμαχο κατά της ακμής
  • Ισορροπεί την παραγωγή σμήγματος
  • Ενυδατώνει σε βάθος, θρέφει το δέρμα και καταπολεμά την ξηρότητα
  • Χαρίζει ελαστικότητα στην επιδερμίδα και την αναζωογονεί
 Ακόμη,
  • Βοηθά στην πρόληψη των ραγάδων
  • Καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα
 Όσον αφορά τα μαλλιά,
  • Τα ενδυναμώνει, χαρίζοντας ταυτόχρονα λάμψη και ελαστικότητα στην τρίχα
  •  Ενυδατώνει, θρέφει και προστατεύει την τρίχα από τις επιδράσεις του περιβάλλοντος (όπως θάλασσα, πισίνα, αέρας κτλ) και τις σπασμένες άκρες
  • Ανακουφίζει από την φαγούρα του τριχωτού της κεφαλής
 Τέλος,
  • Ενισχύει τα αδύναμα και εύθραυστα νύχια

Οι μαροκινοί το αποκαλούν «Υγρό Θεό» ή «υγρό χρυσάφι» της ερήμου, χάρη στις ευεργετικές του επιδράσεις για το δέρμα και τα μαλλιά. Το έλαιο Argan παράγεται από τους πυρήνες του ομώνυμου δένδρου, που ευδοκιμεί κυρίως στο Μαρόκο. Είναι παγκοσμίως γνωστό για τις θρεπτικές, καλλυντικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.
Γνωστό για την ισχυρή επανορθωτική και αντιγηραντική του δράση, το Argan Oil αποτελεί μυστικό ομορφιάς για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά. Οι γυναίκες της περιοχής το χρησιμοποιούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια, για την καθημερινή φροντίδα του προσώπου και του σώματος, για την πρόληψη και τη θεραπεία του σκασμένου δέρματος, αλλά και για την καταπολέμηση των ρυτίδων. Η πιο σπουδαία δράση του Argan Oil είναι η αντιγηραντική του δύναμη, αφού βοηθά την επιδερμίδα να διατηρεί την ελαστικότητα, τη σφριγηλότητα και τη νεανική της όψη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ολοένα και περισσότερες εταιρείες καλλυντικών επιλέγουν να προσθέσουν το θαυματουργό αυτό έλαιο στις συνθέσεις τους, καθιστώντας το συγκεκριμένο λάδι το... greatest hit της Κοσμετολογίας.
Πού οφείλει όμως την αποτελεσματικότητά του το έλαιο Argan; Το μυστικό φαίνεται ότι κρύβεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ακόρεστα λιπαρά οξέα (80%). Επιπλέον, αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες φυσικές πηγές βιταμίνης Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει δεκαπλάσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, σε σχέση με το ελαιόλαδο, ενώ περιέχει επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες, σκουαλένιο, φαινόλες και καροτένια, που δρουν εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Περιέχει 70,2 mg βιταμίνης Ε ανά 100 γραμ., (βιταμίνη πολύ σημαντική για το δέρμα) σε αντίθεση με το ελαιόλαδο που περιέχει μόλις 12 mg ή το φοινικέλαιο που περιέχει 25,6 mg. Γι’ αυτό και είναι το πιο θρεπτικό, ενυδατικό και αντιρυτιδικό έλαιο που συναντάμε στη φύση. Όπως διευκρινίζει η κυρία  Γκατζούλη, το Argan Oil είναι πιο ανθεκτικό στην οξείδωση από το ελαιόλαδο.
«Χρησιμοποιείται σε παθήσεις του δέρματος, όπως η νεανική ακμή και η ξηροδερμία, ενώ παρέχει αποτελεσματική ενυδάτωση και επανορθώνει τα άτονα και κατεστραμμένα μαλλιά», τονίζει η κυρία  Γκατζούλη και εξηγεί: «Η αντιγηραντική δράση του ελαίου οφείλεται στη βιταμίνη Ε που περιέχει. Επιπλέον, η βιταμίνη Α αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος και διεγείρει τη σύνθεση του κολλαγόνου. Οι φαινόλες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη, κατά των βακτηριδίων και των μυκήτων, ενώ το σκουαλένιο ως μαλακτικό. Οι φυτοστερόλες συμβάλλουν στην προστασία του κολλαγόνου, ενώ τα τριτερπένια επιβραδύνουν τη γήρανση. Αν δε, αναμιχθεί με λάδι από ρόδι, η αντιοξειδωτική του δράση πολλαπλασιάζεται».
Από πλευράς κοσμετολογικών ιδιοτήτων, πρόκειται για ένα έλαιο με απαλή, μη λιπαρή υφή, με ελαφρύ άρωμα που θυμίζει καρύδι. Απορροφάται γρήγορα από την επιδερμίδα και προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία UV, καταπολεμά τη δράση των ελεύθερων ριζών και προλαμβάνει την ανάπτυξη ρυτίδων. Η αντιφλεγμονώδης δράση του το κάνει ιδανικό για την ανακούφιση από την ακμή, ενώ ελαχιστοποιεί τον πόνο και τα σημάδια από τα εγκαύματα και τις εκδορές.
Η ανακάλυψη των μοναδικών του ιδιοτήτων είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν οι καλλυντικές σειρές που το περιέχουν. Έτσι, ενώ το 2007 υπήρχαν στην αμερικανική αγορά μόλις δύο προϊόντα που περιείχαν Argan oil, ο αριθμός τους το 2011 ξεπέρασε τα 200!
 

Η σύσταση του ελαίου Argan
Η κυρία  Γκατζούλη μας εκθέτει αναλυτικά τη σύσταση του Argan Oil:
✔ Oleic acid 42,8%
✔ Linoleic acid 36,8%
✔ Palmitic acid 12,0%
✔ Stearic acid 6,0%
✔ Linolenic acid <0,5%

Οι ιδιότητες του ελαίου Argan
Το σύνολο των θαυματουργών ιδιοτήτων του ελαίου Argan συνοψίζει η κυρία Γκατζούλη στις γραμμές που ακολουθούν:
  • Aντιρυτιδικό
  • Αντιοξειδωτικό
  • Ανανεώνει τα κύτταρα
  • Μειώνει το βάθος των ουλών
  • Ανακουφίζει στα εκζέματα
  • Κατά της νεανικής ακμής
  • Ισορροπεί την παραγωγή σμήγματος
  • Ενυδατώνει σε βάθος
  • Χρησιμοποιείται κατά των ραγάδων
  • Καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα
  • Δυναμώνει τα μαλλιά και δίνει λάμψη στην τρίχα
  • Θρέφει τις σπασμένες άκρες των μαλλιών
  • Ανακουφίζει από τη φαγούρα
  • Ενισχύει τα αδύναμα νύχια
  • Επουλώνει από τα εγκαύματα (πηγή)

Σημ: Καλλυντικά με ελαιόλαδο και λάδι argan (που βλέπετε στις φωτογραφίες) μπορείτε να προμηθευτείτε από το μαγαζί "Εν αρχή Οινολόγος".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου