27.4.14

TΟ ΠΑΖΛ ΜΕ ΤΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ ΘΕΩΡΗΜΑ



Ο Πυθαγόρας γεννήθηκε στη Σάμο της αρχαίας Ιωνίας (παράλια της Μικράς  Ασίας και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου) τον 6ο π.χ. αιώνα σε μια περίοδο άνθισης των επιστημών και των τεχνών.
Ο ίδιος ήταν πολύ προικισμένος από τη φύση του και μετά από πολύχρονη μαθητεία δίπλα σε πολλούς σοφούς  στην Ιωνία, Φοινίκη, Βαβυλώνα, Αίγυπτο, Ιταλία, αναδείχθηκε σε λαμπρό φιλόσοφο.
Στην περίοδο του Πυθαγόρα οι φιλόσοφοι (φιλόσοφος εκείνη την εποχή σήμαινε μαθηματικός, γεωμέτρης, φυσικός, βιολόγος, χημικός, φυσιοδίφης, μουσικός, λογοτέχνης, κλπ) έπαψαν να αποδίδουν τα φαινόμενα της φύσης στη θέληση των θεών αλλά να τα συνδέουν με θεμελιώδεις φυσικούς νόμους. Η ανθρώπινη σκέψη έκανε ένα μεγάλο άλμα!
Σ’ αυτό το περιβάλλον φύτρωσε το πρώτο σπέρμα της Ελληνικού και μετέπειτα Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Μπορείς να γίνεις και συ ένας μικρός Πυθαγόρας!
Παίζοντας, μπορείς να αποδείξεις το Πυθαγόρειο Θεώρημα!

Η παράδοση αναφέρει ότι ο Πυθαγόρας κατέληξε στο γνωστό του Θεώρημα παρατηρώντας τους εργάτες να τοποθετούν πλάκες στο δρόμο .



Το Πυθαγόρειο Θεώρημα, το οποίο ισχύει μόνο για τα ορθογώνια τρίγωνα (δηλαδή σε εκείνα που έχουν μια ορθή γωνία) αναφέρει ότι το τετράγωνο της υποτείνουσας είναι ίσο με το άθροισμα των τετραγώνων των καθέτων πλευρών  και η μαθηματική του έκφραση είναι
α² + β² = γ²  







 Χάρη στην εφαρμογή του Θεωρήματος του Πυθαγόρα η επιστήμη απέκτησε ένα σπουδαίο εργαλείο χωρίς το οποίο ίσως και να είχε διαλέξει ένα διαφορετικό δρόμο.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποδείξει κανείς το Πυθαγόρειο Θεώρημα. Έναν απ’ αυτούς προσφέρει η γεωμετρία. Μπορείς να διαπιστώσεις και μόνος (μόνη) αλλάζοντας θέση στα κομμάτια 1,2, 3, 4, και 5, ότι οι το άθροισμα των επιφανειών Α(α²) και Β(β²) είναι ίσο με την επιφάνεια Γ(γ²) 


Έγινες και συ ένας μικρός Πυθαγόρας!


Άσκηση: Γνωρίζοντας ότι οι αποστάσεις β = 400 μέτρα και γ = 500 μέτρα,  υπολόγισε το ύψος του λόφου (α) εφαρμόζοντας το Πυθαγόρειο Θεώρημα  








Λύση: α² + β² = γ²
 Το ύψος του λόφου είναι 300 μέτρα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το συγκεκριμένο παζλ μπορείτε να το βρείτε στο κατάστημα "Εν αρχή οινολόγος". Είναι  τόσο απλό που ακόμα και τα παιδιά του νηπιαγωγείου μπορούν να κατανοήσουν το Πυθαγόρειο Θεώρημα!




  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

Ανεβάζω μερικές κατασκευές, παιχνιδάκια και φύλλα εργασίας σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα και μέρη της Σάμου.  Όλες οι εικόνες είνα...